Η Γιόγκα είναι μία φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική που προέρχεται από την Ινδία. Η προέλευση της γιόγκα αναφέρεται στις Προβεδικές ινδικές παραδόσεις, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι αναπτύχθηκαν περί τον 6ο και 5ο αιώνα στην αρχαία Ινδία. Οι Γιόγκα Σούτρα του Πατάντζαλι χρονολογούνται στο πρώτο ήμισυ της πρώτης χιλιετίας αλλά κέρδισαν σημαντική θέση στη Δύση μόλις στον 20ό αιώνα.
Οι γκουρού της γιόγκα από την Ινδία εισήγαγαν αργότερα την γιόγκα στη δύση ακολουθώντας την επιτυχία του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα που έφερε τη γιόγκα στη Δύση το 1920 και είναι ευρέως γνωστός ως "Ο Πατέρας της Γιόγκα στη Δύση". Στη δεκαετία 1980 η γιόγκα έγινε δημοφιλής ως σύστημα εναλλακτικής ιατρικής και φυσικής άσκησης στον δυτικό κόσμο.
Το 2014 καθιερώθηκε με την επίσημη συγκατάθεση των Ηνωμένων Εθνών, η πρώτη στην ιστορία Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, την οποία πρότεινε πρώτος ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, που θα γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο.
Η εκτέλεση των στάσεων της γιογκα παρέχει πολλά οφέλη για τους μύες, τα όργανα, τις αρθρώσεις και το μυαλό σας όπως: υγεία της καρδιάς, οικοδόμηση οστικής πυκνότητας.
(Οι στάσεις με χρήση σωματικού βάρους που χρησιμοποιεί η γιόγκα, όπως η στάση του Δέντρου, του Τρίγωνου και του Πολεμιστή, βοηθούν στην αντιστροφή της οστικής απώλειας σε άτομα με οστεοπόρωση και οστεοπενία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 έδειξε ότι μόνο 12 λεπτά πρακτικής καθημερινά μπορούν να χτίσουν πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και στο μηριαίο οστό), ενδυνάμωση πυρήνα, κινητικότητα αρθρώσεων, υγεία της πλάτης, ισορροπία και σωστή στάση σώματος, συνολική καλή φυσική κατάσταση(όταν ασκούμαστε τακτικά, οι στάσεις της γιόγκα μπορούν να βελτιώσουν πολλές σημαντικές πτυχές της σωματικής μας ικανότητας. Όπως αποκαλύφθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2001, η παρακολούθηση τουλάχιστον δύο τάξεων γιόγκα ανά εβδομάδα, που περιελάμβαναν 10 λεπτά δυναμικής προθέρμανσης και 50 λεπτά ασάνα για οκτώ εβδομάδες βελτίωσαν την πρόσληψη οξυγόνου, τη μυϊκή δύναμη και αντοχή και την κινητικότητα των αρθρώσεων)